Rizsföldi haltenyésztés

Rizsföldi haltenyésztés

Janus Dubravius először 1547-ben megjelent, a Halastavakról és a bennük nevelt halak természetéről szóló, tudós, és a vagyon gyarapítását segítő öt könyvében beszámol arról, hogy Mátyás király a tatai vár mellett létesített halastavába a Dunából „a delfinhez hasonló halakat, vizákat Tovább …

Birkabőrben érlelt sajt

Sajtárusítás Hercegovinában

Az újkőkorra teremtődtek meg a feltételei annak, hogy letelepedett őseink növénytermesztésbe, majd állattenyésztésbe fogjanak, és ebből az időből származnak az első agyagedény-maradványok is, amelyekben a régészek tejtermékek maradványait is kimutatták. A sajtkészítés tehát majdnem tízezer éves múltra tekint vissza. Tárgyi Tovább …

ERRA takarmány-kiegészítő

ERRA plakát

Az első antibiotikus hatású szert már a 20. század elején felfedezték, de csak a második világháborút követő, az állati eredetű élelmiszerekben mutatkozó hiány ösztönözte arra a takarmányozási szakembereket, hogy különböző gyógyhatású adalékokkal igyekezzenek fokozni a termelést. Az antibiotikumot tartalmazó takarmány-kiegészítők Tovább …

A tej: élet, erő, egészség

A tej: élet, erő, egészség

Egy 1889-es budapesti térképen színes irónnal pontosan bejelölték a „beltelki és kültelki” nappali és éjjeli marhahajtó útvonalakat. Nehéz elképzelni a mai nagykörúton vagy a budai alsó rakparton poroszkáló csordákat, pedig akkoriban a húsmarha-tenyésztés jellemző és igen nagy gazdasági jelentőségű ágazat Tovább …