Az állatorvos éjjeli falatja – Dyrlægenes natmad

Dyrlægens Natmad

Oskar Davidsen koppenhágai borkereskedő 1888-ban kapta meg az engedélyt arra, hogy borüzlete mellett kis ivót nyisson. A borozás közben megéhező vendégek számára felesége, Petra Davidsen készített szendvicseket, amelyek hamarosan híressé váltak, nemcsak a környéken, hanem egész Dániában.

Az 1920-as években egyik törzsvendégük volt a királyi istállóban és a Circus Miehé-ben dolgozó állatorvos, Sigurd Kejlgaard, aki saját ízlése szerinti szendvicset rendelt: a rozskenyérszeletre vajat vagy zsírt kenetett, derekasan megrakta májpástétommal, rátett néhány vékony szelet sózott marhahúst, némi megkocsonyásodott húslevet (aszpikot) és pár karika vöröshagymát. Ezzel a munícióval bizonyára nem fázott a nyirkos dán éjszakákon, és volt energiája a lovak kezeléséhez is.

A nem kifejezetten diétás szendvicset azóta is készítik és Kejlgaard tiszteletére „az állatorvos éjjeli falatja” néven árulják.

Orbán Éva

Képek egy koppenhágai piacról – Pictures from a Copenhagen market Fotó: Orbán Éva

Copenhagen wine merchant Oskar Davidsen was granted permission in 1888 to open a small pub next to his wine shop. For guests who got hungry while tasting wine, his wife, Petra Davidsen made sandwiches that soon became famous not only in the neighbourhood, but also throughout Denmark.

In the 1920s, one of their regulars was Sigurd Kejlgaard, a veterinarian working for the royal stable and Circus Miehe, who ordered a sandwich of his own taste: rye bread slices smeared with butter or fat, loaded liverwurst, put on some thin slices of salted beef, broth aspic and a couple of rings of onions. With this ammunition he certainly did not catch a cold during damp Danish nights, and he also had the energy to handle horses.

The not really diet sandwich has since been prepared, and sold under the name as “the veterinarian’s night snack” in honour of Kejlgaard.

Képek egy koppenhágai piacról – Pictures from a Copenhagen market Fotó: Orbán éva

Oskar Davidsen, vinhandleren fra København, fik tilladelse i 1888 til at åbne en lille pub ved siden af sin vinbutik. For gæster, der blev sultne mens de smagede vin, lavede hans kone, Petra Davidsen, smørrebrød, der snart blev berømt ikke kun i nabolaget, men også i hele Danmark.

Sigurd Kejlgaard, en dyrlæge, der arbejdede for den kongelige stal og Circus Miehe, var en af deres stamgæster I 1920’erne. Han bestilte en sandwich af sin egen smag: rugbrødskiver smurt med smør eller fedt, leverpostej, nogle tynde skiver af saltkød, sky et par rødløgringe. Med denne ammunition fik han bestemt ikke forkølelse i fugtige danske nætter, og han havde også energi til at håndtere heste.

Den ikke rigtige diætesmørrebrød er siden blevet lavet og solgt under navnet “dyrlægenes natmad” til ære for Kejlgaard.

Dán konyha a 20. század elejéről. – Danish kitchen from the early 20th century. Foró: Orbán Éva https://www.arbejdermuseet.dk/

A kép forrása/Source of the image: Decorated open-faced sandwich (pyntet smørrebrød) with name “Dyrlægens Natmad”, Restaurant Ida Davidsen, St. Kongensgade 70, Copenhagen, Denmark. URL: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ida_Davidsen_-_Dyrl%C3%A6gens_Natmad.jpg Letöltve: 2020.05.17.