Fagylaltszállító hűtőtartály

Fagylaltszállító hűtőtartály

A hideg nyalatra vagy fagyosra a mai szót – fagylalt – a 18. század vége óta használjuk.

Korai története homályba vész. Bár a jégvermet használták, nem igazolt, hogy a kínaiak vagy Néró császár valóban élt e nyári nyalánksággal. Hippokratész javallta, mert „a testnedveket élettel tölti meg, és javítja a közérzetet”. A 16. századtól a jeget, havat nem közvetlenül adják az alapanyagokhoz, hanem azokat egy jéggel körülvett tégelyben keverik. Medici Katalin és II. Henrik esküvői lakomáján (1533) kerültek először az ünnepi asztalra fagylaltok. A mai fagylalt elődjét egy párizsban működő, szicíliai származású „limonádés”, Francesco Procopio del Coltelli készítette, aki először fagyasztott limonádét árult a kávéházában. Németországban a 18. században indult hódító útjára a fagylalt. Goethe kedvence például a málna volt.

A hűtött sörbet és a fagyasztott gyümölcskocsonya a hazai receptkönyvekben, és a 18. század második felében már a kávéházak kínálatában is előfordult. 1800-ban a bécsi farsangi bál pazar menüjéről szóló beszámolóban ezt olvashatjuk a Magyar Hírmondóban: „Vólt eperből, tengeri-szőlőből, baratzkból, critromból [sic!], ananászból, vaniliából, tsokoládéból ’s a’ t. készült frissítő étel, úgy nevezett Gefrornes (fagylalt)”. A sikeres cukrász, Fischer Péter 1840-ben nyitotta meg kioszkját Pesten, ahol Deák Ferenc is fagylaltozott. Széchenyi István is nagyra becsülte a jeges édességet: többször hivatkozik a az olasz mesterektől elsajátított fagylaltkészítés tudományára mint a szakértelem példájára. 1904-ből ismert olyan szabadalom, amely már az utcai árusítást lehetővé tévő, hűthető fagylaltos kocsit ismertet. Képünk a gyulai Százéves Cukrászda múzeumában található, jéghűtéses fagylaltos tartályt mutatja.

Bár a tisztiorvosok a 19. századtól hangsúlyozták a jég- és fagylaltárudák fokozott ellenőrzésének szükségességét, az étkezési jég és a fagylalt számos fertőzés forrása volt. Tífusz, paratífusz, diftéria, skarlát mellett a Coli vagy Salmonella baktériumok okozta fertőzésekről számoltak be, amelyek számára a nem megfelelően hűtött fagylalt ideális táptalajul szolgált. A fertőzés forrása a sokáig használt természetes jég, gyakran a szennyezett kacsatojás volt. 1958-ban a híres Jégbüfé patkányjárta pincéjében méreg is került a tégelyekbe, de az 1970-es évekre kiküszöbölték a csorbát: egy-egy nyári napon csak itt 26 000 gombóc fagyi fogyott! A hűtés és a fagylaltkészítés technológiájának fejlődésével a veszélyek jórészt elhárultak.

Orbán Éva

Fotó: Bodó Ágnes

 

Eredeti megjelenés: Orbán Éva: Fagylaltszállító hűtőtartály. Magyar Állatorvosok Lapja, 2020. 142. 12. 706.