Az állatok egészségének szent őrei

Hans Leu táblaképe

Assisi Szent Ferenc az állatok legismertebb védőszentje. Hans Leu der Ältere (1460–1507),  zürichi festő táblaképén azonban az állatok egészségét óvó másik három szentet örökített meg.

Remete Szent Antal (251–356) jómódú családból származott. 20 évesen mindenét elosztogatta, és Jézus hívását követve kivonult a sivatagba, majd egy barlangban élt. A remeték általában vegetáriánusok voltak és jó kapcsolatot tartottak az állatokkal, de Szent Antal jóval halála után lett a háziállatok patrónusa. A 11. században egy apa és fia Szent Antal ereklyéitől gyógyult ki az anyarozs okozta mérgezésből. A bajt – és később a hasonló tünetekkel járó betegségeket, köztük az orbáncot – Szent Antal tüzének nevezték, a szentet pedig a gyógyítók közé sorolták. A középkorban a gyógyító antonitáknak csengővel jelölt disznót ajándékoztak, ezt látjuk mellette. Észak-Olaszországban Antal ünnepén a háziállatokat is elviszik a templomba, ahol megáldják őket.

Az állatorvosok védőszentje, Szent Eligius (588–660) patkolókovácsként kezdte pályáját, majd két frank királyt szolgált ötvösmesterként és tanácsadóként. Ez után hittérítő lett, és a noyoni egyházmegye püspökeként fejezte be életét. A jótékonyság, az adakozás, a templomépítés, a hittérítés és a szentek tisztelete mellett állatjárványok leküzdésében is részt vett. Ilyen változatos életút után az állatorvosok mellett, a patkolókovácsok, a lovasok és a lovak, a numizmatikusok védőszentje, de még a villamos- és gépészmérnökök patrónusa is. A legenda, amely szerint egy lovat nemcsak megpatkolt, hanem leszakadt patáját is visszahelyezte, jóval később keletkezett. A képen az a jelenet látható, amelyen a ló lábát kezében tartva egy nő – feltehetően a gonosz szimbóluma – orrát csavarja a fogóval.

Szent Sebestyén (256–288) római római gárdatisztként gyámolította a fogságba került keresztényeket, és maga is megvallotta hitét, amiért a császár halálra ítélte. Először nyilakkal akartak végezni vele, de csodával határos módon felépült, és ismét kiállt hittársaiért, majd ismét halálra ítélték, és ekkor szenvedte el második vértanúságát. 680-ban Páviában pestis idején oltárt emeltek neki, elhozatták Rómából az ereklyéit, és ez megakasztotta a pusztító járványt. Később állatjárványok megfékezése érdekében is kérték a közbenjárását. A Kanári-szigeteken a mai napig él a szokás, hogy ünnepén, január 20-án kiviszik a szobrát a tengerpartra, és megáldják a lovakat, kecskéket és birkákat, hogy egészségesek maradjanak.

 

Orbán Éva

 

Eredeti megjelenés: Orbán Éva: Az állatok egészségének szent őrei.  Magyar Állatorvosok Lapja, 2021. 143. 5. 258.

 

A kép forrása: Schweizerisches Nationalmuseum, Zürich