Cöli

Dr. Versényi László

Dr. Versényi László hallgatói között elterjedt neve.

Az 1921-ben született Versényi László 1949-ben szerezte meg állatorvosi diplomáját. Rögtön az Általános Állattani és Parazitológiai tanszékre került, ahol kezdetben parazitológiai gyakorlatokat vezetett, majd 1964-től az általános állattan előadója lett. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán három éven keresztül parazitológiát adott elő a szakbiológus hallgatóknak, a bagdadi egyetemen meghívott tanárként egy évig általános állattant és parazitológiát tanított. 1981-ben nyugállományba vonult, 1982-ben hunyt el. Versényi László a korszak egyik legkiválóbb előadója volt. Legendaszerű tájékozottsága intézményünk legműveltebb oktatójává tette.

Versényi adjunktus úrnak kedvenc témakörét általános állattanból a testüregesek, a Coelenteráták képezték, Egy-egy előadáson annyiszor emlegette őket, hogy hallgatóitól elnyerte a Cöli ragadványnevet.

Lejegyezte: Dr. Kótai István

 

Dr. Csuta Lajos kiegészítése:

A kedves ragadványneveket azért kapták, mert szerettük őket. Cölit pédául anno a nekrológjában is így búcsúztatta el valaki: “Kedves Cöli, nyugodj békében.” Az őt nem ismerő fiataloknak is elmondok egy rá valló emléket: az állattan UV-ket gyakran úgy bonyolította le, hogy a szerencsétlen hallgatókat beültette a VW Bogárba, és Vácra hazaautózás közben vizsgáztatott. Aki megbukott, kirakta az út szélén, aki pedig átment, annak Vácon megvette a Budapestig szóló vonatjegyet.

 

VW Bogár - A kép forrása: https://www.volkswagen-newsroom.com/en/the-volkswagen-beetle-a-success-story-2341
VW Bogár – A kép forrása: https://www.volkswagen-newsroom.com/en/the-volkswagen-beetle-a-success-story-2341