De ki az a Pista? Egy képeslap 1915-ből

Képeslap: az állatorvosi főiskola sebészeti klinikájának épülete

Képeslap: az állatorvosi főiskola sebészeti épülete - a képeslap hátoldala

Képeslap: az állatorvosi főiskola sebészeti klinikájának épülete – a képeslap hátoldala

A facebook egyik Budapest történetét felelevenítő oldalán találkoztunk a M. kir. Állatorvosi Főiskola sebészeti épületét mutató képeslappal, amelyen az épületeken kívül több személy, közöttük valakinek a “Pista fia” és egy bizonyos “Jancsi” is szerepel. Feltételeztük, hogy a küldő a főiskolán dolgozhatott, ha erről küldött képeslapot, és a gyermekét (gyermekeit?) is megjelölte.

A kép megosztóját megkértük, hogy tárja fel a képeslap hátoldalát is, így meg tudtuk állapítani ki is volt Pista édesapja.  A küldő Valencsik István nevével először az állatorvosi főiskola 1899/1990-as évkönyvében találkozunk a rektori hivatal és a sebészeti tanszék fejezetében mint “szolgával”, majd szerepel az 1916-os budapesti címtárban lakatosként. Legközelebb a könyvtár történetében bukkantunk rá erre a névre: 1924-ben könyvtári altisztként dolgozott. Fiai minden bizonnyal gyakran töltötték az idejüket a parkban vagy éppen a lovak körül.

Örömünkre szolgál, hogy egy kis fényt vethetünk az állatorvosképzés hátterét biztosító személyzet egy tagjára. Keveset tudunk e nemes ügy “szolgáiról”.

A budapesti címtárban megtaláltuk a címzettet, Kaschauer Antalt is, aki művezető volt.

Köszönjük a képet közzétevő segítségét!

Orbán Éva