Hazai rangsorok – HVG Diploma 2021

HVG Diploma 2021

A szokásokhoz híven 2020 novemberében megjelent a HVG Diploma 2021. Főiskolák és egyetemek rangsora1 című melléklete. A téma felvezetéseként közölnek egy rövid összefoglalást a hazai egyetemeknek a nemzetközi rangsorokban elfoglalt, a cikk címe szerint “Másodvonal”-beli 2 helyéről. A különböző szempontok szerint összeállított rangsorokban a kelet-közép-európai egyetemek sem teljesítenek nagyon jól, de legjobbjaik valamivel előbbre állnak a hazai intézmények legjobbjainál, amelyek az 5-600. helyezés között mozognak. (A cikket megelőzi egy egészoldalas “hirdetés” vagy inkább összefoglaló az Állatorvostudományi Egyetemről az oktatásról kevéssé árulkodó A leghangulatosabb campus Budapesten” címmel és egy rektorképpel.)

A Diploma 2021 melléklet az Oktatási Hivatal (EMMI OH-FIR)3 adatbázisaira alapozva a szokásos metodika alapján állapítja meg az intézmények rangsorát. Figyelembe veszik az oktatói és a hallgatói kiválóság paramétereit. Az oktatói kiválóság elemei: a tudományos fokozattal rendelkező oktatók száma és aránya, az MTA-címet szerezettek aránya, az egy tudományos fokozatot szerzett oktatóra jutó hallgatók száma. A hallgatói kiválóság elemei: az elsőhelyes jelentkezők száma, a középiskolai versenyeken helyezést elértek száma, a nyelvvizsgával felvettek aránya, a bekerülési pontok átlaga.

Abszolút és szakterületi rangsorokat állítanak fel. Ennek megfelelően az összegyetemi rangsorban (38 intézmény) az első három helyezett az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Debreceni Egyetem.

Az Állatorvostudományi Egyetem az összesített rangsorban a 19. helyen szerepel (oktatói kiválóság: 32., hallgatói kiválóság: 10. hely). A hallgatói kiválóság tekintetében a 10. helyezés úgy alakul ki, hogy az elsőhelyes jelentkezők számában 23. (533 fő), a felvettek pontátlagát tekintve 1. (448 pont), a nyelvvizsgával rendelkezők arányát tekintve 5. (89,24%) és a középiskolai tanulmányi versenyeken helyezettek számát tekintve a 13. helyezést (8 fő) ért el az egyetem.

A karok összesített rangsorában az Állatorvostudományi Egyetem az 54. helyre került (147-ből). Az oktatói kiválóság tekintetében 106., a hallgatói kiválóságban 11. helyen áll. Az oktatói kiválóság elemei részletezve: az egy tudományos fokozattal rendelkező oktatóra jutó hallgatók száma 32 (134. hely), a tudományos fokozattal rendelkező oktatók száma 58 (52. hely), aránya 49,15% (147. hely), az MTA-címmel rendelkező oktatók száma 6,78% (35. hely).

Az agrár képzési terület rangsorában az ÁTE a hallgatói kiválósági rangsor vezető helyén, (21 rangsorolt intézmény) míg az oktatói kiválósági rangsorban a 11. helyen áll (15 rangsorolt intézmény). Az egy tudományos fokozattal rendelkező oktatóra jutó hallgatói létszám (30) itt a csoportban a legmagasabb. A következő a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara, illetve a SZIE Tájépítészeti Kara, ahol 12 hallgató jut egy minősített oktatóra.

1 Diploma 2021. Főiskolák és egyetemek rangsora. (HVG rangsor) Budapest, HVG, 2020. 242 p.

2 Fábri György: Másodvonal. HVG, 2020. 42. 47. (2158.) 46-47.

3 Felsőoktatási statisztikai adatok (2018, 2019) https://www.oktatas.hu/felsooktatas/kozerdeku_adatok/felsooktatasi_adatok_kozzetetele/felsooktatasi_statisztikak

Összefoglalta: Orbán Éva