Karpfer-féle coelotom

Karpfer-féle coelotom

Vannak emberek, akik egy-egy gyakorlati problémával szembesülve nem nyughatnak addig, amíg megoldást nem találnak. Ilyen volt a világhírű Marek József számtalan találmányával a Distoltól a villamos ingerlékenységet vizsgáló készülékig, és közéjük tartozott a coelotom megalkotója, Karpfer Konrád is.

Karpfer 1912-ben érettségizett a fővárosi Bólyai főreáliskolában. Állatorvosi tanulmányait az I. világháború szakította ketté. 1913/14-ben a háziállatok orrüregének és melléküregeinek tájanatómiájával foglalkozó pályamunkájával díjat nyert, és kiváló kézügyességről tanúskodó rajzait Zimmermann Ágoston felhasználta egyik cikkében. 1917-ben már állategészségügyi zászlósként szerkesztette meg a lovak téli munkáját megkönnyítő hókivető készüléket és publikált a lógyűjtő állomásokon alkalmazott rüh elleni kezelésről. Ebben az évben arany érdemkereszttel tüntették ki. A következő évben tartalékosként egy lóüdülőtelepen szolgált, ahol a felfúvódás kezelésekor alkalmazott trokárt egészítette ki egy bélkacstartó résszel. 1919-ben, a polgári életbe visszatérve, IV. éves hallgatóként nyert belklinikai kórtörténetével 50 koronát és dicséretet. 1921-ben doktori címet szerzett a házinyúl orrürege és annak melléküregei témával az anatómia tanszék tanársegédjeként.

Találmányai, szabadalmai egymást követték. 1922-ben dolgozta ki a képen látható és a boncteremben ma is használt coelotomot, azaz „hasmegnyitó gomboskést”, amely az Állatorvostörténeti Gyűjtemény kiállításán szerepelt 2011-ben és amelyet Jármai Károly is kipróbált. Ezt követte az elektromos fogreszelő (Polyodontrop) az állatorvos nehéz munkájának megkönnyítésére, majd a Gummoperkulum, a több adag oltóanyagot tartalmazó üvegcsék steril zárására alkalmas gumisapka. 1928-ban szabadalmaztatta (Nagy Károly orvosi műszerésszel) a Temporex „tömegojtásra alkalmas szérumfecskendőt”. Foglalkoztatta a gasztroszkóp továbbfejlesztése is.

Nyolc év után a főváros szolgálatába állt. Állatorvosi, majd főállatorvosi minőségben tovább folytatta újító munkáját. A harmincas években szabadalmaztatta az Osdilatatort, a „korszerű diagnosztikai szájterpesztőt” nagyállatok számára; a Cellopneuoperculumot, ami a folyadékban eltett készítmények tartályainak lezárását tette biztonságosabbá, és megkönnyítette ezek karbantartását.

Karpfer Konrád 48 évesen hunyt el 1941-ben, de már addig is sokat adott az állatorvosi szakmának. Ahogy szerényen megjegyezte: „…végtelen apró dolgok jelentősek is lettek már, a nagy dolgok mindig kicsinyek folyományai”.

Orbán Éva

Eredeti megjelenés: Orbán Éva: Karpfer-féle coelotom. Magyar Állatorvosok Lapja, 2022. 144. 8. 450.