Legkedvesebb madaraink

Legkedvesebb madaraink

Aki még emlékszik rá és kedvelte a nemrégiben elhunyt Schmidt Egon madárdalos beszámolóit az egykori Oxigén című rádióműsorban, biztosan örül majd a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület legújabban digitalizált (hála az Arcanum Adatbázis Kft-nek!) sorozatának, amely több értékes kiadvány mellett szabadon elérhető az MME Tudástárában. A Legkedvesebb madaraink 17 kötete, amelyek többségét Schmidt Egon írta, a tőle megszokott fesztelen és kedvcsináló stílusban, azokról a tollas társainkról szól, akik körülöttünk mozognak falun, mezőn és városban.

Régen, amíg sok veréb volt mindenfelé, akár a Rákóczi úti fákon is, azt mondtuk rájuk, hogy „veréb”. Ma már – nem utolsó sorban Schmidt Egon munkásságának és az MME erőfeszítéseinek köszönhetően, és a természet látványos romlásának szomorú tapasztalatától sarkallva – sokkal több ember érdeklődik a madarak, és egyáltalán a körülöttünk található növények, gombák, állatok iránt. Ők már felismerik ezeket a „legkedvesebbeket”. Aki még többet szeretne tudni a felismert madarakról, az olvasgassa ezeket füzetkéket. Sokat tanulhatunk az életmódjukról, táplálkozásukról, fészkelésükről, szaporodásukról, az őket veszélyeztető ragadozókról, védelmükről, és ezzel a tudással felvértezve okosabban védhetjük őket. Az ismeret még a szemüket is élesíti: több madarat, a természet több jelenségét fogjuk észlelni és értékelni.

Ajándék ez a könyvsorozat is, ahogyan ajándékként tekinthetünk a természetnek arra a kis darabjára is, amely a közvetlen környezetünkben van. Örüljünk az ajándékoknak. Szerezzünk egy távcsövet a kirándulásokhoz, és még a hideg februárban helyezzük ki a megfelelő odúkat, fészkeket, és várjuk visszatérő barátainkat!

Orbán Éva

A sorozat kötetei:

Legkedvesebb madaraink 1  vörösbegy 
Legkedvesebb madaraink 2  feketerigó
Legkedvesebb madaraink 3 füsti-és molnárfecske
Legkedvesebb madaraink 4 széncinege
Legkedvesebb madaraink 5 őszapó
Legkedvesebb madaraink 6 barátposzáta
Legkedvesebb madaraink 7 csuszka
Legkedvesebb madaraink 8 kis és nagy fülemüle
Legkedvesebb madaraink 9 gyöngybagoly
Legkedvesebb madaraink 10 túzok
Legkedvesebb madaraink 11 balkáni-és nagy fakopáncs
Legkedvesebb madaraink 12 fogoly
Legkedvesebb madaraink 13 kuvik
Legkedvesebb madaraink 14 kerti rozsdafarkú
Legkedvesebb madaraink 15 búbosbanka
Legkedvesebb madaraink 16 gólya
Legkedvesebb madaraink 17 szalakóta

Érteni és szeretni kell a természetet