Lipicai lovak Bécsben

Lipicai lovak Bécsben

Bécs egyik legkülönlegesebb turistaélménye a Lipicai Múzeum* és a spanyol lovasiskola bemutatója. A Spanyol Udvari Lovasiskola feladata évszázadokon át az uralkodócsalád lovas kiképzése és művészi koreográfiájú bemutatókkal való szórakoztatása volt. A klasszikus díjlovaglás hagyománya és a lovak és lovasok kiképzését biztosító tudás és gyakorlat az UNESCO kulturális örökség része.

A lipicai lovak tenyésztése 1580-ban kezdődött a ma Szlovéniában található Lipicán. A ménes alapítója I. Ferdinánd és fia, II. Károly főherceg volt. A lovakat a bécsi spanyol lovasiskolába szánták. A Napóleoni háborúk idején kétszer is Magyarországra menekítették a ménest. Így alakult ki a mezőhegyesi lipicai jellegű állomány, amely több költözés után 1955-ben Szilvásváradra** került. 1920 óta a lovasiskola hátterét a piberi (Ausztria) ménes adja, ahonnét négyéves korukban kerülnek a lovasiskolába a legkiválóbb mének. Több évig tartó kiképzésük és munkájuk során minden évben élvezik a nyári pihenőt a heldenbergi lipicai központban, ahol természetesen gondoskodnak edzésükről is. Előfordul, hogy ilyenkor a piberi kancák és csikóik látogatnak el a fővárosba, ahol a turisták a csodájukra járnak. A „kiöregedett” sztárok a tenyésztésben működnek közre.

A lovak kiképzését szemléltető bemutató során egy órán át gyönyörködhettünk a békebeli bécsi muzsikára harmonikusan lépegető, ügető, gyakorlatozó csodálatos állatokban és elegáns lovasaikban. A bemutató minden szépsége dacára hiányzott egy néhány perces show, bonyolultabb gyakorlatokkal. Fényképet készíteni tilos, így mindössze egyetlen képen tudom felvillantani a Hofburg hangulatát lóbírálat közben. A gyönyörű lipicai lovakhoz pedig néhány éve eredeti környezetükben, Lipicán készült képekkel szeretnék kedvet csinálni. Sajnos ottjártunkkor még nem nyílt meg a Lipicai Múzeum (Lipikum), így oda is vissza kell térni. A lenyűgöző szépségű, harmonikus mozgású lovakkal való találkozás mindenhol csodálatos élmény.

Orbán Éva

* A hírek szerint csak vezetéssel, előzetes bejelentkezés után látogatható.

** Sajnálatos módon itt is zárva van a fajtatörténeti kiállítás.

 

További információ:

Érdekes angol nyelvű bemutató
    1. rész https://www.youtube.com/watch?v=Z2DPh9zvSb4
   2. rész https://www.youtube.com/watch?v=EYThblo74hg

Tóth László, Várady Jenő: A lipicai ló Magyarországon. Budapest, 1980. 143 p.

[fblike]