Goedhart, Peter: Tulipánok Indiában

Goedhart, P.: Tulipánok Indiában

In English

Goedhart, P.: Tulipánok Indiában : 25 rövid történet. Ford. Orbán Éva, Táborossy Anna. Budapest, Wesley Kiadó, 2022.  112 p. URL: https://mek.oszk.hu/24900/24921/24921.pdf

Peter Goedhart agrármérnök, aki 1985-től évente több alkalommal látogatott el Indiába, Pakisztánba és Nepálba egy holland egyházközi segélyszervezet szakértőjeként. Könyve bepillantást enged az ottani élet olyan rétegeibe, amelyek a turisták számára legfeljebb sejthetők. Tükröt tart a jólétben élő Európaiak elé. Önvizsgálatra készteti a segélyprogramok szervezőit és a támogató intézményeket. A szegénység olyan mélységeire irányítja a figyelmünket, amilyennel soha nem szembesülünk, közben megmutat néhányat a szociális munka buktatói közül. Hiába játszódik mindez több ezer kilométerre egy „egzotikus” országban, belevonódunk a történetekbe, átérezzük mind a segítők, mind a megsegítettek reménytelen helyzetét, osztozunk apró sikereikben.

A könyv egyszerre mély és szórakoztató. Az emberszeretet mellett humorral vannak fűszerezve a történetek. A kritika bőséges öniróniába csomagolva könnyebben elfogadható, és talán ezért is érezzük úgy, hogy a kudarcok ellenére nem lehet feladni az erőfeszítést, hogy a legelesettebbek, legszegényebbek számára jobb körülményeket teremtsünk.

Orbán Éva

A könyv teljes szövege szabadon olvasható a Magyar Elektronikus Könyvtárban:
https://mek.oszk.hu/24900/24921/24921.pdf

Nyomtatott formában megvásárolható a www.bukikonyv.hu webáruházban. Ára: 2400,- Ft