Fogkezelő műszer (Komári-féle)

Komári Árpád fogkezelő műszere

angolul

Az újító: Komári Árpád balástyai állatorvos
Komári Árpád Bécsben szerzett állatorvosi oklevelet, amelynek honosításáról 1961. június 30-i ülésén döntött az Állatorvostudományi Főiskola tanácsa. Az akkor balázscsehin működött állatorvos 1941-től dolgozott Magyarországon. (Forrás: Állatorvostudományi Főiskola – kari tanácsülés, 1960-1961.1961. június 30. URL: https://library.hungaricana.hu/hu/view/ALLATORVOSI_1960-61/ )

Egyéb elnevezések: Komári-féle fogápoló készülék

Leírás: „A műszer, amely elektromotorral meghajtott, percenként 8000 fordulatot végző csiszolószerkezet, a gyakorlatban kitűnően bevált. A műszer két cserélhető végdarabból áll. Az egyik egyenes, a másik e műszer, mivel eddig a lovak fogainak kezelésében le voltunk maradva. A közölt fényképen az eddig legtökéletesebb fogkezelő műszert mutatjuk be…, amely szintén az újítói mozgalom keretén belül látott napvilágot.”
(Forrás és a képek forrása: Szikora András: Állatorvosi újítások. Magyar Állatorvosok Lapja, 1952. 7. 6. 189.)

„A ló szájának szétterjesztéséhez zablaszerű eszköz szükséges. Ehhez legcélszerűbb a Komári- vagy Füles-féle újított szájterpesztő készülék, mert ezek működése megbízható. A fogak csiszolásához percenként 8000 fordulattal működő villanymotor szükséges. A fogápoló műszer két darabból áll és cserélhető. Az egyik egyenes, a másik derékszögben megtört. A csiszoló részek különböző formájúak.”
(Forrás: 515. Készülék lovak fogainak ápolására. Újítók Lapja, 1956. 8. 15.)

Év: 1952 körül

Érdekesség: Az Újítók Lapjában említett Füles Imre állami állatorvos 1950-ben megvizsgálta a körzetébe (Algyő) tartozó 538 ló fogazatát. Az átvizsgálás alapján megállapítja, hogy „a rágászavarok oka túlnyomó részben az éles (csipkés) fogkopás…Az állatorvoslásban a fogkezelésnek tehát főként élek és csúcsok lecsiszolására kell irányulnia.”
(Forrás: Füles Imre: Adatok a lovak fogazatának rendellenességeihez. Magyar Állatorvosok Lapja, 1950. 5. 9. 274–276.)

 

Fogkezelés Komári-féle szájterpesztővel
Fogkezelés Komári-féle szájterpesztővel

Orbán Éva