A Tejipari Emléktár részlete

A Tejipari Emléktár részlete

100 éve, hogy idő előtt, 56 évesen elhunyt Ujhelyi Imre. A kiváló mezőgazdász és állatorvos a szarvasmarha-tenyésztés és a tejgazdaság kérdéseit olyan integrált szemlélettel közelítette meg, amely a gazdák képzésétől és motiválásától a sajtgyártásig, sőt, a melléktermékek hasznosításáig mindenre kiterjedt. Átfogó szemléletét a gyakorlatba is átültette a szövetkezetek és kísérleti állomás szervezésétől az oktatáson keresztül a gazdasági munkáig. Gyenge egészsége dacára végzett lankadatlan munkája és innovációi számos eredményt hoztak. Ezekre emlékeztet képünk, a mosonmagyaróvári Tejipari Emléktár egy részlete, amely bemutatja a tájfajta kialakítására tett erőfeszítéseit, és a vaj- és sajtkészítés eszközeit.

Ujhelyi Imre nemzetközi szinten is elismerést vívott ki Bang gümőkórmentesítési eljárásának továbbfejlesztésével, amelynek lényege az volt, hogy az egészséges és beteg állatok elkülönítése után a fertőzött tehenek borjait ellés után azonnal elválasztották, és mesterségesen, pasztörizált tejjel nevelték fel. Mivel ez a kisgazdaságokban nem volt kivihető, Ujhelyi annyi „engedményt” tett, hogy a gümőkóros tehenek borjait vagy egészségesekhez adta dajkaságba, vagy – végső esetben – a beteg anyák is szoptathatták őket, de csak erre az időre engedték össze a borjat a tehénnel. E módszerrel is 10% alá csökkentették a fertőződést. Az eljárást Ujhelyi a VIII. nemzetközi állatorvos kongresszuson (1905) ismertette, amelyen külön szekciót kapott a tejhigiénia.

A szekció záródokumentuma kimondta, hogy a tejhigiénia oktatását be kell építeni az állatorvosképzésbe. Hutÿra Fettick Ottót bízta meg egy tejhigiéniai laboratórium kialakításával, és élelmiszerhigiéniai tanszékké fejlesztésével. E laboratórium terméke volt a Köztelekben is hirdetett „Fetto” tejsavbaktérium-tenyészet és a sajt- és vajfesték. Ujhelyi is hozzájárult a versenyképes és ma is kedvelt mosoni sajtok (óvári, illmici) kialakításához.

Az innovációk sora később is folytatódott, amelyekről a Magyar Állatorvosok Lapja is tudósított. Az 1950-es években külön rovatot kapott az újítómozgalom. Ezek között találjuk meg Mészáros István új, porlasztóelven alapuló gyógyszeradagoló eszközét, amit a meddőség kezelésére használtak; Vizy László antigénkivonatának alkalmazását; Benedek és Romváry praecipitatios próbáját a brucellosis felderítésére; a Baksai-Katona-féle módosított alizarolpróbát a tej savtartalmának megállapítására.

Orbán Éva

Eredeti megjelenés: Orbán Éva: A Tejipari Emléktár részlete. Magyar Állatorvosok Lapja, 2023. 145. 3. 130.