Eljárás a kémiai maradványok mennyiségének csökkentésére takarmányozással a háziállatok szervezetében

Eljárás a kémiai maradványok mennyiségének csökkentésére takarmányozással a háziállatok szervezetében

in English

A szabadalom tulajdonosa: MTA Állatorvostudományi Kutatóintézet, az oltalom lejárt 1992-ben. Lajstromszám: 180402

A feltaláló: László Prohászka DVM, PhD (1924– ) tudományos munkatárs. 1948-ban szerzett állatorvosi oklevelet, 1949-ben doktorált szülészeti témából, 1974-ben kandidátusi fokozatot szerzett (A karotinoidok biológiai szerepe). Magánállatorvos, majd 1951-től az Állat-egészségügyi Kutató Intézet (később MTA Állatorvostudományi Kutatóintézet) tudományos kutatója, 1992-ig, nyugdíjba vonulásáig.
(Forrás: Prohászka László dr. tudományos munkássága. Magyar Állatorvosok Lapja, 1993. 48. 5. 302–303.)

Leírás:

„Csökkentett önköltségű takarmányozási eljárás a kémiai maradványanyagok mennyiségének csökkentésére a háziállatok szervezetében, oly módon, hogy az állatokat a hízlalás utolsó szakaszáig ismert módon, takarmány és premix etetésével táplálják, majd a vágósúly 70-80%-ának megfelelő testsúly elérésétől levágásukig a szokásos mennyiségű és minőségű, premixmentes, adott esetben 0,2–0,5 súly% konyhasóval kiegészített takarmánnyal etetik őket.

Az új eljárás előnye, hogy alkalmazása révén kémiai szennyeződésektől mentes, egészségre nem káros húsárú állítható elő a takarmányozási költségek egyidejű csökkentése mellett.”
(Forrás: A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának e-kutatás adatbázisa, amelyben a szabadalom teljes szövege szabadon hozzáférhető. http://epub.hpo.hu/e-kutatas/)

Év: 1981 (a szabadalom bejelentése)

Érdekesség: Prohászka László dr. több takarmányozással kapcsolatos szabadalmat jegyzett még önállóan vagy közreműködőként:

  • Eljárás a haszonállatok béltraktusában lévő antibakteriális védekező mechanizmus hatását és a haszonállatok takarmányhasznosítását fokozó premix és annak felhasználásával takarmánykeverék előállítására
  • Eljárás csökkentett bázisértékű fehérjelisztek előállítására
  • Eljárás dihidrokinolin-származékok, valamint a vegyületeket tartalmazó gyógyászati készítmények, takarmányok és takarmány premixek előállítására
  • Eljárás megnövelt hatású és terápiás indexű kokcidiosztatikus készítmények előállítására, valamint kokcidiosztatikumok hatásának fokozására és terápiás indexének a növelésére

A kép a Magyar Mikrobiológiai Társaság VIII. kongresszusán készült (Budapest, 1979. augusztus 27-29.). Rajta balról jobbra: dr. Lomniczi Béla, dr. Prohászka László, dr. Palyusik Mátyás.

A Magyar Mikrobiológiai Társaság kongresszusán, 1979
A Magyar Mikrobiológiai Társaság kongresszusán, 1979

A kép dr. Lomniczi Béla gyűjteményéből származik.

 

Orbán Éva