Process for preventing oesophagogastric ulcer of porkers

A pars oesophagica szélén és a nyálkahártya-ráncok élén helyeződő körülírt fekélyek

magyarul

Rightholder: University of Veterinary Medicine (College Faculty of Animal Health, Hódmezővásárhely), protection expired in 1996.
Registration number: 179910

The inventors:

(50%) Dr. István Debreczeni (1920–1983), veterinarian, graduated in 1949. He was chief veterinarian, then head of the Department of Animal Health at the Agricultural Technical School in Hódmezővásárhely, later head of the College Faculty of Animal Health, University of Veterinary Science in Hódmezővásárhely.
(25%) Dr. János Borsi, lecturer at the faculty of the University of Veterinary Science, Hódmezővásárhely.
(25%) Dr. Imre Mucsi (1944- ), veterinarian, graduated in 1969 and received his candidate’s degree in 1986. He worked as a veterinarian, then a college and university lecturer, university professor, director general (Faculty of Animal Health/Animal Breeding/Agriculture), deputy rector (University of Szeged). He was deputy state secretary of the Ministry of Agriculture (1998–2001). In 2022 he was awarded the Pro Urbe Prize in Hódmezővásárhely. (See: https://vasarhelyihirek.hu/pro_urbe_dijasok_2022)

Description:

“The invention relates to the prevention and treatment of oesophagogastric ulcers in porkers by a process in swine production in which 5-8 mg/kg body weight of copper(II) aspirinate is added to the feedstuff continuously from the age of weaned piglets until the end of their fattening.
The invention also relates to the production of a feed additive for the prevention and treatment of oesophagogastric ulcer by adding 1–3% of body weight of copper(II) aspirinate to the substances and additives normally used in the preparation of premixes and additives.
Using the pig breeding process according to the invention, the damage caused by oesophagogastric ulcer in pigs may be completely eliminated, and the animals utilize feeds better, and reach slaughter weight faster and with less feed consumption.”

(Source: Hungarian Intellectual Property Office IP search database, where the full text of the patent is freely available in Hungarian. http://epub.hpo.hu/e-kutatas/?lang=EN)

The invention is described in detail in the following article: Debreczeni István, Mucsi Imre, Borsi János: A sertések oesophagealis gyomorfekélyének megelőzése és gyógyítás rézaszpirináttal. Magyar Állatorvosok Lapja, 1984. 39. 2. p. 81-85.

Year: 1981 (date of submission)

Interesting:

Reports on further research on the subject carried out during the same period as the patent:
Tamás József, Bokori József: A sertés oesophagelis gyomorfekély-betegsége kóroktanának vizsgálata. I. A betegség előfordulási gyakorisága hazánkban. Magyar Állatorvosok Lapja, 1979. 34. 10. p. 677–679.
Tamás József, Bokori József: A sertések özofágeális gyomorfekély-betegsége kóroktanának vizsgálata. II. A cink-kiegészítés szerepe a betegség kóroktanában. Magyar Állatorvosok Lapja, 1980. 35. 7. p. 435–438.
Bokori József, Tamás József: A sertések özofágeális gyomorfekély-betegsége kóroktanának vizsgálata. III. Az A-vitamin szerepének vizsgálata a betegség kóroktanában. Magyar Állatorvosok Lapja, 1980. 35. 7. p. 439–442.
Tamás József, Hegedűs Mihály, Bokori József: Az U-vitamin felhasználása a gazdasági haszonállatok takarmányozásában. IV. A hazai (Reanal) gyártmányú U-vitamin kipróbálása a sertések özofágeális gyomorfekély-betegsége okozta kár csökkentésére. Magyar Állatorvosok Lapja, 1981. 36. 10. p. 676–680.
Fekete Lajos, Márai Géza: Az eltérő részecskeméretű takarmányok hatása a sertések özofágeális gyomorfekélyének kialakulására. Magyar Állatorvosok Lapja, 1980. 35. Különszám, p. 82–87.
Tamási József, Bokori József, Hegedűs Mihály: Oesophagogastric ulcer in swine and vitamin U. I. Relative incidence of the syndrome in Hungary. Acta veterinaria Hungarica, 1983. 31. 4. p. 145–153.
Hegedűs Mihály, Bokori József, Tamás József: Oesophagogastric ulcer in swine and vitamin U. II. Nature of vitamin U. Acta veterinaria Hungarica, 1983. 31. 4. p. 155–163.

Éva Orbán

Source of the image: Dobos-Kovács Mihály, Kardeván Andor, Vetési Ferenc: A sertés oesophagealis gyomorfekélyének kórfejlődésére irányuló patomorfológiai vizsgálatok. I. Kórbonctani és fénymikroszkópos szövettani vizsgálatok. Magyar Állatorvosok Lapja, 1979. 34. 10. p. 662.