StuDocu

StuDocu

2013-ban négy fiatal mérnök összefogásával Amszterdamban jött létre a StuDocu, egy internetes fórum, amelynek a küldetése “a legjobb segédletek biztosításával a tanulás hatékonyságát növelni, és mindenkit képessé tenni arra, hogy tanulmányait kiváló eredménnyel végezze”.

Mit tud a StuDocu? Először dokumentumokat, jegyzeteket töltöttek fel, hogy segítsék egymást az eredményes tanulásban. Ma már több millió tananyagot és a gyakorlást támogató oktatási segédleteket (fogalomgyűjtemények, oktatókártyák, gyakorlati kérdések stb.) osztanak meg ezen keresztül a világ 11000 egyetemén tanuló hallgatók, amelyek 80 százaléka szabadon hozzáférhető. Pillanatnyilag 12,5 millió felhasználója van a StuDocunak. A magyar egyetemek közül 39-et találtam, amelyről tananyagokat osztottak meg. A felület több mint letisztult, inkább puritán. De úgy tűnik, nem a csili-vili, mozgó és villódzó figyelemfelhívás a lényeg.

StuDocu Ranking
StuDocu Ranking

2020-ban a StuDocu kihozott egy diákvéleményeken (világszinten 1500 egyetem 100000 hallgatója) alapuló egyetemi rangsort. A kérdések kiterjedtek az intézmény akadémiai és munkaerőpiaci elismertségére, a távoktatási lehetőségekre, az oktatás minőségére, az életminőségre, a kajára, a tanulási körülményekre, az egyesületekre és társaságokra, a sportolási lehetőségekre, a biztonságra, az intézmény megközelíthetőségére, a fogyatékkal élő hallgatók támogatására, a toleranciára és befogadásra, az anyagi támogatásra, a szálláslehetőségekre és az ismerkedési alkalmakra – vagyis egy sor, a hallgatók számára fontos szempontra. (A rangsor elérése: StuDocu World University Ranking 2020 – StuDocu Blog.)

Az az érzésem, hogy ezek a szempontok jobban fogják érdekelni a leendő hallgatókat, mint az, hogy hány Nobel-díjast adott az intézmény az utóbbi 100 évben. Jó böngészést!

Orbán Éva