Újjászületők. Nemváltoztató élettörténetek

Újjászületők. Nemváltoztató élettörténetek.

Vidra Szabó Ferenc, Hős Gábor: Újjászületők. Nemváltoztató élettörténetek. Budapest, Aposztróf Kiadó, 2021. ISBN 978-615-5992-62-9

Véletlenül bukkantam erre a könyvre, és ha már a kezembe akadt, elolvastam, hiszen „divatos” témáról (transzszexualitástól, nemváltoztatástól) szól. Olyan témáról, amiről az ismereteim a nullát közelítik. Persze nem kellene ennek divatos témának lennie, mert még kevesebb embert érint, mint a homoszexualitás, és legtöbben jó eséllyel soha nem találkoznak ebbe a körbe tartozókkal. De ha már „tematizálták” ezt a gyakorlatilag nemigen létező problémát, sőt, jogszabályba is foglalták, és folyik a harc ellene, és különösen, ha több ismerősöm úgy véli, hogy ez olyan dolog, amitől meg kell védenünk a gyerekeket, szeretnék megalapozottabban vitába szállni velük.

Úgy gondolom, egy probléma megismerésekor az a legjobb, ha olyanoktól hallunk, olvasunk róla, akik belülről ismerik és hitelesen tudják elmondani saját történetüket, motivációikat és tapasztalataikat. Ebben nem is csalódtam. A kötet 23 szerkesztett interjút tartalmaz. A szerzők szociológiai képzettségének megfelelően ismertetik az adatgyűjtés metodikáját és logikusan csoportosítják a történeteket. A fejezetek a nemváltoztatás szakaszait követik, és a Vidra Szabó Ferenc által készített interjúk alapján három–öt élettörténetet tartalmaznak. Ezeknek a szubjektív történeteknek a lényegét, a fejezetben feldolgozott támakör pszichológiai, orvosi, társadalmi summáját vázolják a fejezetek élén álló rövid bevezetések Hős Gábor tollából. A kötet végén összeállítást olvashatunk a nemváltoztatás jogi kereteiről is.

Az első fejezet, az Útkeresők, három tizenévest mutat be, akik nemrégen fedezték fel kis koruk óta érzett másságuk okát. Fontos tanulság, hogy ez a felfedezés – és a korábban is megélt másság, esetleg kirekesztettség okainak keresése – a nemi éréshez kötődik, annak ellenére, hogy a másféle nemi identitásra utaló jelek akár már két éves korban megjelenhetnek. A következő fejezet a Bizonytalanságban címet viseli. Női (minden esetben az átalakítás utáni vagy „kívánt” nemet kell ezen érteni) történeteket mutat be, és azt, hogy a nemi átalakulás útján elindultak életét hogyan lehetetlenítik el az olyan bürokratikus akadályok mint például a névváltoztatás tilalma. Az Átalakulóban cím alatt férfitörténeteket látunk, ahol az orvosi problémák még súlyosabbak, mint a másik csoportnál.  A Megérkezve fejezet hősei már átestek a műtéteken, a névváltoztatáson is, de meg kell küzdeniük számtalan, korábban nem tapasztalt problémával, főként megváltozott nemük elfogadtatásával. Az Interszexuálisok helyzete még bonyolultabb, mert itt biológiailag kétesélyes emberekről van szó. A hozzájuk való szülői viszonyulás ambivalenciája, a kisgyermekkorban rajtuk önkényesen elvégzett orvosi beavatkozások, fokozott kirekesztettségük tragikus élethelyzeteket eredményez. Végül a Párok történetei bepillantást engednek a gyakran helyzetüknél fogva magányos emberek együttélésének örömeibe és nehézségeibe.

A riportokból feltáruló sorsok számos gondolatot, érzést ébresztő, erőteljes történetek. Mindenekelőtt talán megrendítőek lehetnek azok számára, akik biológiai nemüknek megfelelő nemi identitással és a többség által elfogadott szexuális orientációval születtek. Megrendítő, hogy több évtizedes önmarcangolás, vívódás, tájékozódás, majd kockázatos és fájdalmas orvosi beavatkozások, megalázó és reménytelen bürokratikus procedúrák és kirekesztés jut osztályrészül kevésbé szerencsés transzszexuális embertársainknak. A könyv messzemenően alátámasztja azt az egyszerű érvet, hogy ennyi nehézséget senki sem vállal divatból vagy mások „rábeszélésére”. A motiváció minden esetben az a kín és elviselhetetlen pszichés és szociális feszültség, amit az okoz, hogy egy női testbe férfi lélek került, vagy fordítva. Ezt tetézi e téma (és a homoszexualitás) tabusítása, az, hogy nem beszélhetünk, olvashatunk róla, különösen nem az iskolák környékén. Az érintetteknek maradnak az ellenőrizetlen internetes oldalak, vagy bizonytalan szóbeli információk. Mire kiderül, hogy egy fiatal beilleszkedési nehézségeit esetleg transzneműsége (vagy homoszexualitása) okozza, lehet, hogy már öngyilkossági kísérleteken van túl, és még szerencse, ha ezek nem sikerültek. Az interjúkból az is kiderül, hogy többnyire a pszichológusok, pszichiáterek, nőgyógyászok, urológusok sem tájékozottak, és sokszor még az empátia is hiányzik belőlük.

Ami ismeretlen, az félelmetes, és ezért könnyű prédája a gyűlöletkeltésnek. Ajánlom ezt a könyvet mindazoknak, akik nem gondolják, hogy amiről nem beszélünk az nincs is. És azoknak is, akikben egy olyan embercsoportot iránt támadtak negatív érzések, amelyiknek a képviselőivel még soha nem találkoztak. Itt az alkalom. A megértés többet ér és mindenkinek az életét könnyebbé teszi.

Orbán Éva

A könyv 25% kedvezménnyel megrendelhető a kiadótól.