Aujeszky Aladár emléktáblájának avatása

Aujeszky Aladár emléktáblája

Emléktábla került Aujeszky Aladár egykori házára, a VIII. kerületi Harminckettesek tere 3. számú házra. Bár több professzorunk lakhelye ismert, ritka, hogy a lakó egyben a ház tulajdonosa is legyen. Ez volt az egész család otthona: a földszinten édesanyja, Aujeszky Lipótné lakott, az első emeleten Aujeszky Aladár a családjával, a második szinten pedig felesége szülei éltek. Innét könnyű szerrel sétálhatott be a Pasteur Intézetbe, de a Bakteriológiai Intézet se esett túlságosan messze. A család Aujeszky Aladár 1933-ban bekövetkezett halála után költözött el innét. A ház szép állapotban maradt fenn, és kibírta még több modern emelet ráépítését is, mondhatni hozzánőtt jóval magasabb szomszédaihoz.

A Magyar Sertésegészségügyi Társaság kezdeményezésére, e társaság, az Állatorvostudományi Egyetem, és a Magyar Zoonózis Társaság támogatásával készült emléktábla felavatására 2023. október 18-án került sor. Úgy gondolom, Babusa János szobrászművész ­– a köztéri és díszítő plasztikák nagy tapasztalattal rendelkező alkotója – megtalálta az utca emberéhez vezető utat: az emléktábla elég nagy ahhoz, hogy felhívja magára a figyelmet.

A ház a Harminckettesek terén
A ház a Harminckettesek terén

A felső részén impozáns bronz plaketten örökítette meg Aujeszky portréját, az alsó felén pedig rövid ismertető olvasható a tudós munkásságáról és főbb eredményeiről, majd a koszorúk helye zárja a táblát. Mindez szemmagasságban, hogy igazán élvezhető, olvasható legyen. Különösen hasznos az ismertető, így Aujeszky Aladár neve nem egy puszta név marad a járókelők számára.

Az emléktábla-avatáson dr. Sótonyi Péter, rektor méltatta Aujeszky Aladár munkásságát, majd dr. Krisztalovics Katalin, a Magyar Zoonózis Társaság elnöke beszélt Aujeszky humánegészségügyi érdemeiről. Az avatást dr. Merész Lajos szavalata színesítette.

Az emléktáblán az Aujeszky-család, az Állatorvostudományi Egyetem, a Magyar Zoonózis Társaság, a Magyar Sertéstegészségügyi Társaság és a Józsefvárosi Önkormányzat helyezett el koszorúkat.

Orbán Éva

Részletes beszámoló és több fénykép található az Állatorvostudományi Egyetem honlapján:
Balázs Gusztáv: Emléktáblát avattak Aujeszky Aladár egykori lakóházának falán. URL:https://univet.hu/hu/2023/10/20/emlektablat-avattak-aujeszky-aladar-egykori-lakohazanak-falan/ Letöltve: 2023.10.24.

További olvasmány:
Kótai István: Mit adtunk a világ állatorvos–tudományának? [Aujeszky Aladár I.]. Kamarai Állatorvos, 2011. 6. 4. 66–69.
Kótai István: Mit adtunk a világ állatorvos–tudományának? [Aujeszky Aladár II.]. Kamarai Állatorvos, 2012. 7. 1. 60–62.